New Java performance developments: Compilation and Garbage Collection

Zaal 4

11:40 - 12:30

Java language

Java kent sinds het begin JIT-compilatie die gebruik maakt van profiling tijdens runtime. Client en server compiler zijn inmiddels gecombineerd in Tiered Compilation met behoud van voordelen van beide. Nu is er met Java 9 experimenteel AOT-compilatie bijgekomen: Ahead Of Time. Dit geeft nieuwe mogelijkheden qua performance met name tijdens opstarten en opwarmen van applicaties.

De G1 garbage collector voor korte stop-the-world pauzetijden werd geïntroduceerd in Java 7, met Java 8 werd deze volwassen en met Java 9 de default. Er is echter inmiddels een meer-belovende collector in ontwikkeling met ultra-korte gc tijden: Shenandoah GC. Daarnaast is er een voorstel voor een collector totaal zonder gc overhead: Epsilon GC. Deze collectors bieden nieuwe mogelijkheden voor applicaties qua responsiviteit en grootte van de heap.

In deze presentatie zal ik vertellen over de voordelen, de details, de beperkingen en consequenties van AOT-compilatie en de nieuwe garbage collectors. Ik laat voorbeelden zien, geef een demo en ik heb interactie met het publiek.